Понеділок, 20.05.2024, 10:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2015 » Січень » 26 » Міжнародний День пам'яті жертв Голокосту- 27 січня
    21:16
    Міжнародний День пам'яті жертв Голокосту- 27 січня

     

    Проведена загальношкільна лінійка присвячена Міжнародному Дню пам'яті жерт Голокосту. Голокост — систематичне переслідування і знищення людей за ознакою їх расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.Сьогодні я пропоную здійснити заочну мандрівку до концтабору Осенцим.(Перегляд фотодокументів, матеріалів)  Гітлерівський концтабір Освенцім-Бжезінка (Аушвіц-Біркенау), який знаходиться на півдні Польщі, вирішено залишити недоторканним як місце скорботи всього світу. На території сумнозвісного концтабору, де нещадному тотальному знищенню піддавалися «расово і біологічно чужі» елементи – євреї, цигани, представники багатьох інших народів, діє музейний комплекс, присвячений пам’яті жертв нацистського режиму.

    Точна кількість закатованих, розстріляних , отруєних в газових камерах, померлих від голоду, хвороб, непосильної роботи або в результаті болісних медичних дослідів доктора Йозефа Менгеле, не встановлено, так як при настанні радянських військ документація концентраційного табору була знищена, а більшу частину ув’язнених погнали на захід в смертельний марш. На думку більшості дослідників, в 1941 – 1945 роках в найбільшому нацистському таборі знищення загинуло близько 1,3 мільйона осіб

    Місцем розміщення концентраційного табору було обране слабке польське місто Освенцим, перейменований в Аушвіц.Місто мало гарне залізничне сполучення, що дозволяло  направити сюди величезну кількість людей зі всієї Європи. Дорогою смерті для сотень тисяч ні в чому невинних людей стала залізнична гілка, що веде до концтабору Освенцим (фото нижче).

    У квітні 1940 Рудольф Гесс за наказом фюрера приступив до створення табори знищення. Тоді ж концтабір Освенцим прийняв перших в’язнів – поляків, які стали вимушеними будівельниками. Приблизно через рік за указом Гіммлера почалося будівництво другої секції табори знищення (Біркенау або Аушвіц II). Тут стараннями демонів націонал-соціалізму були створені самі нелюдські й принизливі умови перебування, перебували страшні знаряддя масового винищення людей – газові камери і крематорій.

    Незабаром концтабір Освенцим поповнився третьою секцією – комплексом таборів примусової праці (Аушвіц III). Саме в Освенцімі на шибениці коменданту табору Гессові, керівнику щоденного знищення людей, судилося розпрощатися з життям. Але колись він став учасником Нюрнберзького процесу, де розповів світу про перевершує можливості людського розуміння, витонченої техніці масових вбивств, здійсненої в найбільшому з усіх відомих таборів.

    Важко визначити, які почуття у відвідувачів музею Аушвіц-Біркенау викликають настільки похмурі експонати: чавунна напис на Освенцімі «Arbeit macht frei» – цинічне гасло «Робота робить вільним»; чотириметрової висоти паркан з колючого дроту, по якій пускали струм; блок № 10 – місце, де нацистські лікарі-нелюди проводили досліди на людях; « виконавча стіна », у якої розстрілювали ув’язнених; крематорій; бараки. Адже концтабір Освенцим – це не тільки місце, де під впливом шаленої ідеї були потоптані людські цінності.

    В’язням жахливого табору смерті вдавалося чинити опір і робити втечі. Ці бараки стали свідками злетів людського духу і самопожертви, коли один в’язень віддавав життя за іншу або самовіддано доглядав за змученому, приреченим на загибель, товаришем.

    Аушвіц-Біркенау – не тільки пам’ятник тріумфу жертв над катами, але й дуже серйозне застереження людству.

    Переглядів: 350 | Додав: nadia16 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz